Szybkie ciasto z kremem o smaku ajerkoniakowym zrobione z upieczonego biszkoptu przełożonego kremem.
Składniki:
biszkopt
krem ajerkoniakowy 1 opakowanie
herbata z cytryną do nasączania biszkoptu
posypka do posypania ciasta
Wykonanie:
Biszkopt składniki:
jaja kurze 5 szt.
mąka pszenna Typ 450 - 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
cukier 3/4 szklanki
sól szczypta
proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki
woda z sokiem z pigwowca do nasączania biszkoptu
Uwaga:
Używamy szklanki o pojemności 250 ml.
Wszystkie składniki do biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej.
Wykonanie biszkoptu:
Mąki przesiewamy do miseczki. Z jajek oddzielamy białka od żółtek. Przygotowujemy formę z wyścielonym papierem do pieczenia. Ubijamy z białek sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując żeby cukier dobrze się rozpuścił. Dodajemy po jednym żółtku ciągle miksując. Po zmiksowaniu ubitej piany z żółtkami i cukrem dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, stopniowo i delikatnie mieszamy ręcznie mieszadłem drucianym do połączenia się składników. Tak zrobionym ciastem napełniamy formę, równamy. Pieczemy w temperaturze 160 stopni Celsjusza 25-30 minut, do suchego patyczka. Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, i z wysokości około 30 cm upuszczamy je (w formie) na blat stołu lub szafki. Biszkopt studzimy w temperaturze pokojowej. Wystudzony biszkopt kroimy na 2 lub 3 równe plastry, najlepiej ciąć nicią.
Krem:
Krem ajerkoniakowy 1 opakowanie
Kremy przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.
Wykonanie ciasta:
Nasączamy placek biszkoptu, nakładamy warstwę kremu. Przykrywamy warstwę pierwszą kolejnym plackiem biszkoptowym, nasączamy go i nakładamy warstwę kremu. Wierzch ciasta nasączamy i nakładamy warstwę kremu Na koniec dekorujemy ciasto według swojego upodobania. Tak przygotowane ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz