poniedziałek, 20 marca 2023

Ciasto z kremem.

 


Szybkie ciasto z kremem o smaku ajerkoniakowym zrobione z upieczonego biszkoptu przełożonego kremem.

Składniki:

biszkopt

krem ajerkoniakowy 1 opakowanie

herbata z cytryną do nasączania biszkoptu

posypka do posypania ciasta

Wykonanie:

Biszkopt składniki:

jaja kurze 5 szt.

mąka pszenna Typ 450 - 3/4 szklanki

mąka ziemniaczana 1/4 szklanki

cukier 3/4 szklanki

sól szczypta

proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki

woda z sokiem z pigwowca do nasączania biszkoptu

Uwaga:

Używamy szklanki o pojemności 250 ml.

Wszystkie składniki do biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej.

Wykonanie biszkoptu:

Mąki przesiewamy do miseczki. Z jajek oddzielamy białka od żółtek. Przygotowujemy formę z wyścielonym papierem do pieczenia. Ubijamy z białek sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując żeby cukier dobrze się rozpuścił. Dodajemy po jednym żółtku ciągle miksując. Po zmiksowaniu ubitej piany z żółtkami i cukrem dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, stopniowo i delikatnie mieszamy ręcznie mieszadłem drucianym do połączenia się składników. Tak zrobionym ciastem napełniamy formę, równamy. Pieczemy w temperaturze 160 stopni Celsjusza 25-30 minut, do suchego patyczka. Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, i z wysokości około 30 cm upuszczamy je (w formie) na blat stołu lub szafki. Biszkopt studzimy w temperaturze pokojowej. Wystudzony biszkopt kroimy na 2 lub 3 równe plastry, najlepiej ciąć nicią. 

Krem:

Krem ajerkoniakowy 1 opakowanie

Kremy przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.

Wykonanie ciasta:

Nasączamy  placek biszkoptu, nakładamy warstwę kremu. Przykrywamy warstwę pierwszą kolejnym plackiem biszkoptowym, nasączamy go i nakładamy warstwę kremu. Wierzch ciasta nasączamy i nakładamy warstwę kremu  Na koniec dekorujemy ciasto według swojego upodobania. Tak przygotowane ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki.













Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz