piątek, 7 kwietnia 2023

Galareta z golonek wieprzowych.

 


Galareta z golonek wieprzowych z dodatkiem mięsa z łopatki. Galareta wyszła bardzo smaczna :) 

Składniki:

golonki wieprzowe przednie 2 szt.

kość z golonki

mięso z łopatki 20 dag

domowa pasta rosołowa - 2 czubate łyżki

Przyprawy suche:

Wszystkie przyprawy mieszamy.

sól do smaku 

pieprz ziołowy do smaku 

majeranek 1 łyżka 

suszony czosnek 1 łyżeczka

ziele angielskie 10 ziaren

liść laurowy 4 szt.

Wykonanie:

Kość z golonki i mięso z łopatki zalewamy wodą i zagotowujemy, gotujemy kilka minut aż powstaną szumowiny. Jak powstaną szumowiny to całą zawartość garnka wylewamy do zlewozmywaka. Mięso i golonki bardzo dokładnie myjemy z szumowin i ponownie wkładamy do wymytego garnka i zalewamy wodą do zakrycia mięs. Gotujemy 4 godziny do momentu aż mięsa będą odchodzić od kości. Podczas gotowania dodajemy sól do smaku, pieprz ziołowy, majeranek, suszony czosnek, domową pastę rosołową, liść laurowy i ziele angielskie. Ugotowane mięsa wyjmujemy z garnka do większej miski i studzimy. Ostudzone mięsa oddzielamy od kości, kroimy drobniej, umieszczamy w wcześniej przygotowanych pojemnikach i zalewamy wywarem. Ostudzone pojemniki z galaretą przykrywamy i wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc. Gotową galaretę podajemy jako zimną przystawkę z octem jabłkowym lub cytryną.








Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz