Galareta z golonek wieprzowych z dodatkiem mięsa z łopatki. Galareta wyszła bardzo smaczna :)
Składniki:
golonki wieprzowe przednie 2 szt.
kość z golonki
mięso z łopatki 20 dag
domowa pasta rosołowa - 2 czubate łyżki
Przyprawy suche:
Wszystkie przyprawy mieszamy.
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
majeranek 1 łyżka
suszony czosnek 1 łyżeczka
ziele angielskie 10 ziaren
liść laurowy 4 szt.
Wykonanie:
Kość z golonki i mięso z łopatki zalewamy wodą i zagotowujemy, gotujemy kilka minut aż powstaną szumowiny. Jak powstaną szumowiny to całą zawartość garnka wylewamy do zlewozmywaka. Mięso i golonki bardzo dokładnie myjemy z szumowin i ponownie wkładamy do wymytego garnka i zalewamy wodą do zakrycia mięs. Gotujemy 4 godziny do momentu aż mięsa będą odchodzić od kości. Podczas gotowania dodajemy sól do smaku, pieprz ziołowy, majeranek, suszony czosnek, domową pastę rosołową, liść laurowy i ziele angielskie. Ugotowane mięsa wyjmujemy z garnka do większej miski i studzimy. Ostudzone mięsa oddzielamy od kości, kroimy drobniej, umieszczamy w wcześniej przygotowanych pojemnikach i zalewamy wywarem. Ostudzone pojemniki z galaretą przykrywamy i wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc. Gotową galaretę podajemy jako zimną przystawkę z octem jabłkowym lub cytryną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz