Babka ziemniaczana z kiełbasą, wędzonym boczkiem i cebulą, upieczona w formie nadającej kształt babki. Upieczona babka jest bardzo smaczna na drugi dzień, podsmażona na tłuszczu, podana z kwaśną , gęstą śmietaną. Polecam :)
Składniki:
ziemniaki 7 szt.
jajka kurze 3 szt.
mąka pszenna 3 łyżki
kasza manna 3 łyżki
kilka plastrów wędzonego boczku 25 dag
kiełbaska śląska 1 szt.
cebula 1 szt.
śmietana 12 %
bazylia
Przyprawy:
sól morska 1 łyżka
majeranek 2 łyżki
pieprz ziołowy 1 łyżeczka
Wykonanie:
Obrane, wymyte ziemniaki trzemy na pulpę, dodajemy sól, mąkę, kaszę manną, wbijamy jajka oraz dodajemy pozostałe przyprawy. W między czasie smażymy pokrojony w kostkę boczek, kiełbasę i cebulę. Gdy boczek, kiełbasa i cebula się podsmaży, dodajemy całą zawartość z patelni do ciasta i dokładnie mieszamy. Smarujemy formę silikonową tłuszczem, wlewamy chochlą ciasto i wkładamy do piekarnika. Pieczemy na drugiej półce od dołu z termo obiegiem 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, musimy także piec do ładnego zarumienienia się babki. Upieczoną babkę studzimy i ostudzoną wyjmujemy z formy. Przykrywamy talerzem formę i razem z talerzem odwracamy do góry dnem, babka sama wyjdzie z formy. Babka smaczna jest podsmażana na drugi dzień, podana z kwaśną , gęstą śmietaną i bazylią.
Tyle razy przymierzam sie do zrobienia babki ziemniaczanej, narobiłaś mi smaka ponownie :)
OdpowiedzUsuń