czwartek, 25 maja 2023

Babka ziemniaczana z kiełbasą, boczkiem i cebulą.

 


Babka ziemniaczana z kiełbasą, wędzonym boczkiem i cebulą, upieczona w formie nadającej kształt babki.  Upieczona babka jest bardzo smaczna na drugi dzień, podsmażona na tłuszczu, podana z kwaśną , gęstą śmietaną.  Polecam :)

Składniki:

ziemniaki 7 szt.

jajka kurze 3 szt.

mąka pszenna 3 łyżki

kasza manna 3 łyżki

kilka plastrów wędzonego boczku 25 dag

kiełbaska śląska 1 szt.

cebula 1 szt.

śmietana 12 %

bazylia

Przyprawy:

sól morska 1 łyżka 

majeranek 2 łyżki

pieprz ziołowy 1 łyżeczka

Wykonanie:

Obrane, wymyte ziemniaki trzemy na pulpę, dodajemy sól, mąkę, kaszę manną, wbijamy jajka oraz dodajemy pozostałe przyprawy. W między czasie smażymy pokrojony w kostkę boczek, kiełbasę i cebulę. Gdy boczek, kiełbasa i cebula się podsmaży, dodajemy całą zawartość z patelni do ciasta i dokładnie mieszamy. Smarujemy formę silikonową tłuszczem, wlewamy chochlą ciasto i wkładamy do piekarnika. Pieczemy na drugiej półce od dołu z termo obiegiem 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, musimy także piec do ładnego zarumienienia się babki. Upieczoną babkę studzimy i ostudzoną wyjmujemy z formy. Przykrywamy talerzem formę i razem z talerzem odwracamy do góry dnem, babka sama wyjdzie z formy. Babka smaczna jest podsmażana na drugi dzień, podana z kwaśną , gęstą śmietaną i bazylią. 

















Smacznego !!!

1 komentarz:

  1. Tyle razy przymierzam sie do zrobienia babki ziemniaczanej, narobiłaś mi smaka ponownie :)

    OdpowiedzUsuń