Zupa ugotowana z fasoli jaś piękny, boczku wędzonego, kiełbasy oraz ścinek mięsa wieprzowego.
Składniki:
fasola piękny jaś 50 dag
wędzony boczek 30 dag
kiełbasa podwawelska 1 szt.
ścinki mięsa 20 dag
ziemniaki 4 szt.
cebula 1 szt.
suszona włoszczyzna 2-3 łyżki
liść laurowy 3 szt.
ziele angielskie 6-8 szt.
domowa pasta rosołowa 2 łyżki
pieprz ziołowy 1 łyżeczka
kminek mielony pół łyżeczki
papryka słodka, mielona 1 łyżka
majeranek 1 łyżka
sól do smaku
Wykonanie:
Fasolę płuczemy i moczymy w wodzie kilka godzin, najlepiej do 8 godzin. Zagotowujemy w większym garnku 4-5 litrów wody, wody nie solimy. Do gotującej się wody dodajemy wymoczoną fasolę i gotujemy 60 minut. W między czasie kroimy ziemniaki w kostkę oraz smażymy na patelni pokrojone w kostkę boczek, kiełbasę, ścinki mięsa i cebule. Gdy po 60 minutach gotowania fasola będzie miękka do garnka dodajemy pastę rosołową, pokrojone ziemniaki, włoszczyznę suszoną oraz zawartość z patelni. Gotujemy pod przykryciem 30 minut. Po tym czasie dodajemy paprykę, pieprz ziołowy, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, mielony kminek i w razie potrzeby dosalamy zupę do smaku. Po dodaniu przypraw gotujemy jeszcze kilka minut. Ugotowaną zupę podajemy na gorąco z pieczywem, najlepiej upieczonym przez siebie, domowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz