środa, 24 maja 2023

Zupa fasolowa na wędzonce.

 


Zupa ugotowana z fasoli jaś piękny, boczku wędzonego, kiełbasy oraz ścinek mięsa wieprzowego.

Składniki:

fasola piękny jaś 50 dag

wędzony boczek 30 dag

kiełbasa podwawelska 1 szt.

ścinki mięsa 20 dag

ziemniaki 4 szt.

cebula 1 szt.

suszona włoszczyzna 2-3 łyżki

liść laurowy 3 szt.

ziele angielskie 6-8 szt.

domowa pasta rosołowa 2 łyżki

pieprz ziołowy 1 łyżeczka

kminek mielony pół łyżeczki

papryka słodka, mielona 1 łyżka

majeranek 1 łyżka

sól do smaku

Wykonanie:

Fasolę płuczemy i moczymy w wodzie kilka godzin, najlepiej do 8 godzin. Zagotowujemy w większym garnku 4-5 litrów wody, wody nie solimy. Do gotującej się wody dodajemy wymoczoną fasolę i gotujemy 60 minut. W między czasie kroimy ziemniaki w kostkę oraz smażymy na patelni pokrojone w kostkę boczek, kiełbasę, ścinki mięsa i cebule. Gdy po 60 minutach gotowania fasola będzie miękka do garnka dodajemy pastę rosołową, pokrojone ziemniaki, włoszczyznę suszoną oraz zawartość z patelni. Gotujemy pod przykryciem 30 minut. Po tym czasie dodajemy paprykę, pieprz ziołowy, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, mielony kminek i w razie potrzeby dosalamy zupę do smaku. Po dodaniu przypraw gotujemy jeszcze kilka minut. Ugotowaną zupę podajemy na gorąco z pieczywem, najlepiej upieczonym przez siebie, domowym.




Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz