Usmażone bitki z karczku podane z ugotowanymi ziemniakami okraszonymi zeszkloną cebulą i z surówką colesław.
Składniki:
karczek 2 plastry
sól
pieprz ziołowy
ziemniaki 8 szt.
cebula 1 szt.
tłuszcz do smażenia
Surówka:
mała kapusta pekińska
1 marchew
połowa średniej cebuli
1 płaska łyżka majonezu
1 łyżka oleju z pestek winogron
sól, pieprz ziołowy do smaku
Wykonanie surówki:
Kroimy kapustę pekińską na drobne paski, trzemy marchew na wiórki, kroimy cebulę w kostkę. Do pokrojonej kapusty dodajemy majonez, olej, sól i pieprz do smaku, dokładnie wszystko mieszamy.
Wykonanie dania:
Plastry karczku lekko rozbijamy pięścią, posypujemy solą i ziołowym pieprzem i smażymy na gorącym tłuszczu do ich zarumienienia się z obu stron i do ich miękkości. W między czasie gotujemy ziemniaki i kroimy w pół plastry cebulę. Gdy mięso będzie już miękkie dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy do jej zeszklenia. Gotowe bitki podajemy z ugotowanymi ziemniakami okraszonymi zeszkloną cebulą i z surówką z pekińskiej kapusty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz