sobota, 6 maja 2023

Bitka z karczku, ziemniaki i surówka colesław.

 


Usmażone bitki z karczku podane z ugotowanymi ziemniakami okraszonymi zeszkloną cebulą i z surówką colesław.

Składniki:

karczek 2 plastry

sól

pieprz ziołowy

ziemniaki 8 szt.

cebula 1 szt.

tłuszcz do smażenia

Surówka:

mała kapusta pekińska

1 marchew

połowa średniej cebuli

1 płaska łyżka majonezu

1 łyżka oleju z pestek winogron

sól, pieprz ziołowy do smaku

Wykonanie surówki:

Kroimy kapustę pekińską na drobne paski, trzemy marchew na wiórki, kroimy cebulę w kostkę. Do pokrojonej kapusty dodajemy majonez, olej, sól i pieprz do smaku, dokładnie wszystko mieszamy.

Wykonanie dania:

Plastry karczku lekko rozbijamy pięścią, posypujemy solą i ziołowym pieprzem i smażymy na gorącym tłuszczu do ich zarumienienia się z obu stron i do ich miękkości. W między czasie gotujemy ziemniaki i kroimy w pół plastry cebulę. Gdy mięso będzie już miękkie dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy do jej zeszklenia. Gotowe bitki podajemy z ugotowanymi ziemniakami okraszonymi zeszkloną cebulą i z surówką z pekińskiej kapusty.







Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz