piątek, 5 maja 2023

Kiełbasa z golonki - parzona.

 


Bardzo smaczna parzona kiełbasa z wieprzowej golonki, doprawiona przyprawami, idealna do kanapek.

Surowiec:

mięso z tylnej golonki 1,5 kg (peklowane bez skóry)

Przyprawy:

peklosól według tabeli

cukier według tabeli

sól wędzona 5 g/kg

pieprz biały 5 g/kg

gałka muszkatołowa  1 g/kg

kolendra 1 g/kg

Dodatkowo:

osłonka termokurczliwa

Wykonanie:

Mięso peklujemy 5 dni w solance zrobionej według tabeli "Peklowanie w/g Dziadka".

Kilogram mięsa przepuszczamy przez szarpak a pozostałe pół kilograma przepuszczamy przez sitko 2,5 mm. Do zmielonego mięsa dodajemy przyprawy i wyrabiamy około 25 minut do momentu aż mięso puści klej i będzie kleić się do dłoni. Gotowym farszem nabijamy osłonki, mocno zawiązujemy z obu stron i wieszamy kiełbasę na kiju żeby z dwie godziny się osadzała. W garnku zagotowujemy wodę i do wrzącej wody wkładamy kiełbasę. Po włożeniu kiełbasy stopniowo zmniejszamy temperaturę wody do 80 stopni Celsjusza i parzymy 4 godziny do osiągnięcia wewnątrz batonu 68 stopni Celsjusza. Sparzoną kiełbasę wieszamy na kiju i studzimy. Ostudzoną umieszczamy w lodówce najlepiej na noc. Po tym czasie możemy konsumować.












Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz