wtorek, 23 maja 2023

Gniazdka bezowe z bitą śmietaną i owocami.

 


Pyszny deser z bitą śmietaną i owocami.

Składniki na 10 sztuk:

białko 220 g (z 4 jajek)

drobny cukier do wypieków 200 g 

1 łyżka soku z cytryny

szczypta soli

bita śmietana

śmietana 30% 200 ml

cukier puder 2 łyżki

Do dekoracji:

borówka amerykańska

truskawki

Wykonanie:

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i pędzelkiem rozsmarowujemy troszkę oleju, tak żeby papier był lekko natłuszczony. W większej misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Podczas ubijania piany mikserem stopniowo dodajemy cukier ciągle miksując. Na koniec ubijania dodajemy sok z cytryny i nadal chwilę miksujemy do powstania gęstej, błyszczącej piany. Masę bezową umieszczamy w rękawie cukierniczym z okrągłą, dużą tylką. Do formowania bezików możemy użyć metalowego ringu. Ring za każdym razem maczamy w gorącej wodzie żeby masa nie kleiła się do boków. Wciskamy masę bezową na wyłożoną blachę, na 3/4 wysokości ringu. Zapełnioną blachę wkładamy do nagrzanego do 110 stopni Celsjusza piekarnika i suszymy przy lekko uchylonej klapie 3 godziny. Gotowe, ostudzone beziki dekorujemy bitą śmietaną i owocami. Bitą śmietanę robimy ubijając śmietanę z cukrem pudrem.







Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz