Bardzo smaczna parzona kiełbasa z wieprzowej golonki, doprawiona przyprawami, idealna do kanapek.
Surowiec:
mięso z tylnej golonki 1,5 kg (peklowane bez skóry)
Przyprawy:
peklosól według tabeli
cukier według tabeli
sól wędzona 5 g/kg
pieprz biały 5 g/kg
gałka muszkatołowa 1 g/kg
kolendra 1 g/kg
Dodatkowo:
osłonka termokurczliwa
Wykonanie:
Mięso peklujemy 5 dni w solance zrobionej według tabeli "Peklowanie w/g Dziadka".
Kilogram mięsa przepuszczamy przez szarpak a pozostałe pół kilograma przepuszczamy przez sitko 2,5 mm. Do zmielonego mięsa dodajemy przyprawy i wyrabiamy około 25 minut do momentu aż mięso puści klej i będzie kleić się do dłoni. Gotowym farszem nabijamy osłonki, mocno zawiązujemy z obu stron i wieszamy kiełbasę na kiju żeby z dwie godziny się osadzała. W garnku zagotowujemy wodę i do wrzącej wody wkładamy kiełbasę. Po włożeniu kiełbasy stopniowo zmniejszamy temperaturę wody do 80 stopni Celsjusza i parzymy 4 godziny do osiągnięcia wewnątrz batonu 68 stopni Celsjusza. Sparzoną kiełbasę wieszamy na kiju i studzimy. Ostudzoną umieszczamy w lodówce najlepiej na noc. Po tym czasie możemy konsumować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz