Boczek wieprzowy bez skóry i żeber, w przyprawach i czosnku, marynowany w słoiczkach. Idealna konserwa na kanapki.
Składniki na 5 słoiczków 350 ml:
boczek wieprzowy 1,2 kg
czosnek 7 ząbków
liść laurowy 1-2 szt. na słoiczek
pieprz kolorowy kilka ziarenek na słoiczek
majeranek 2 łyżki
sól warzona 18 g/kg
Wykonanie:
Wymyty, osuszony boczek kroimy w kawałki o wymiarze wysokości słoiczka. Tak żeby w każdym słoiczku umieścić po 5 kawałków boczku. Kawałki boczku umieszczamy w misce, posypujemy solą i majerankiem, dobrze nacieramy w przyprawach. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Ponownie mieszamy z czosnkiem. Przykrywamy miskę i odstawiamy na 3 godziny w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki. W między czasie wyparzamy słoiczki, wkładamy do każdego słoiczka po 1-2 liściu laurowym, po kilka ziarenek kolorowego pieprzu i po pięć kawałków boczku. Kawałki boczku wkładamy bez czosnku, czosnek włożymy na końcu, rozdzielamy plasterki czosnku po równo do każdego słoiczka. Wycieramy brzegi słoiczków i zakręcamy dekielki. Nie wlewamy żadnych płynów do słoiczków. W każdym słoiczku po pasteryzacji powstanie troszkę delikatnego smalczyku i galaretka. Zakręcone słoiczki poddajemy pasteryzacji. Jeżeli słoiczki będą przechowywane w lodówce to starczy im podwójna pasteryzacja w odstępach 24 godzinnych.
Pasteryzacja:
Pasteryzujemy w pierwszy dzień słoik 350 ml 40 minut.
Po 24 godzinach 40 minut.
Studzimy i przechowujemy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz