wtorek, 9 maja 2023

Marynowany boczek z czosnkiem.

 


Boczek wieprzowy bez skóry i żeber, w przyprawach i czosnku, marynowany w słoiczkach. Idealna konserwa na kanapki.

Składniki na 5 słoiczków 350 ml:

boczek wieprzowy 1,2 kg

czosnek 7 ząbków

liść laurowy 1-2 szt. na słoiczek

pieprz kolorowy kilka ziarenek na słoiczek

majeranek 2 łyżki

sól warzona 18 g/kg

Wykonanie:

Wymyty, osuszony boczek kroimy w kawałki o wymiarze wysokości słoiczka. Tak żeby w każdym słoiczku umieścić po 5 kawałków boczku. Kawałki boczku umieszczamy w misce, posypujemy solą i majerankiem, dobrze nacieramy w przyprawach. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Ponownie mieszamy z czosnkiem. Przykrywamy miskę i odstawiamy na 3 godziny w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki. W między czasie wyparzamy słoiczki, wkładamy do każdego słoiczka po 1-2 liściu laurowym, po kilka ziarenek kolorowego pieprzu i po pięć kawałków boczku. Kawałki boczku wkładamy bez czosnku, czosnek włożymy na końcu, rozdzielamy plasterki czosnku po równo do każdego słoiczka. Wycieramy brzegi słoiczków i zakręcamy dekielki. Nie wlewamy żadnych płynów do słoiczków. W każdym słoiczku po pasteryzacji powstanie troszkę delikatnego smalczyku i galaretka. Zakręcone słoiczki poddajemy pasteryzacji. Jeżeli słoiczki będą przechowywane w lodówce to starczy im podwójna pasteryzacja w odstępach 24 godzinnych.

Pasteryzacja:

Pasteryzujemy w pierwszy dzień słoik 350 ml   40 minut. 

Po 24 godzinach  40 minut. 

Studzimy i przechowujemy w lodówce.








Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz