sobota, 27 maja 2023

Nalewka na rabarbarze.

 


Jest to kolejny mój sposób na bardzo pyszną nalewkę z rabarbaru.

Składniki:

rabarbar (najlepiej czerwony) 2 kg 

alkohol 60% 750 ml (spirytus 0,5 l + 250 ml wody)

cukier trzcinowy 30 dag 

Wykonanie:

Rabarbar dokładnie myjemy (nie obieramy) i kroimy na 2 cm. kawałki, wrzucamy do słoja i zalewamy alkoholem. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy na 6 tygodni w ciemne miejsce. Po 6 tygodniach zlewamy nalew wytrawny, a rabarbar zasypujemy cukrem i odstawiamy na 2 tygodnie żeby cukier wyciągnął jeszcze alkohol i sok z rabarbaru. Co kilka dni potrząsamy (mieszamy) słojem w celu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Po dwóch tygodniach zlewamy nalew słodki i łączymy go z wcześniej zlanym nalewem wytrawnym. Nalewkę wlewamy do słoja lub do butelek i odstawiamy do dojrzewania w chłodne, ciemne miejsce na 6 miesięcy. Po tym okresie, możemy dopiero cieszyć się smakiem nalewki, ale im dłużej stoi tym jest smaczniejsza. Pijemy lekko schłodzoną.






Na zdrowie !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz