wtorek, 2 maja 2023

Tort z kremem tiramisu i czekoladowym.

 


Puszysty biszkopt mocno nasączony sokiem z pigwowca, przełożony warstwą konfitury z aronii i kremami tiramisu i czekoladowym.

Składniki:

jaja kurze 10 szt.

mąka pszenna Typ 450 - 2 szklanki

mąka ziemniaczana 1/2 szklanki

cukier 1 szklanka

sól szczypta

krem o smaku tiramisu 1 opakowanie

krem czekoladowy 1 opakowanie

masło 200 g

mleko 500 ml

konfitura z aronii

sok z pigwowca do nasączenia

kwiatki do dekoracji

Wykonanie biszkoptu: 

Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Gdy piana będzie sztywna dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując. Do ubitej z cukrem piany stopniowo dodajemy po 1 żółtku cały czas miksując. Do ubitej masy jajecznej dodajemy stopniowo przesianą mąkę i delikatnie mieszamy patką lub łyżką. Wymieszaną masę wykładamy do wcześniej przygotowanej, wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Papier wykładamy tylko na dnie tortownicy. Ciasto równamy w formie i pieczemy około 30 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i opuszczamy na blat stołu z wysokości około pół metra. Biszkopt na pewno nie opadnie. Biszkopt wyjmujemy z formy, studzimy i jeżeli jest całkowicie ostudzony, możemy go kroić na plastry o grubości 1,5-2 centymetry.









Wykonanie kremu tiramisu:

Krem przygotowujemy według instrukcji która jest podana na opakowaniu.

Wykonanie kremu czekoladowego:

Krem przygotowujemy według instrukcji która jest podana na opakowaniu.

Wykonanie tortu:

Układamy spodni plaster biszkoptu na płaskiej podkładce, nasączamy go sokiem z pigwowca i wody, rozsmarowujemy powidła. Na warstwę z powidłami nakładamy warstwę kremu czekoladowego. Na wysmarowany plaster kremem nakładamy kolejny plaster biszkoptu i nasączamy go, oraz nakładamy warstwę kremu tiramisu, krem równamy i nakładamy kolejny plaster biszkoptu, nasączamy i nakładamy krem czekoladowy i nakładamy ostatni plaster biszkoptu, nasączamy go i nakładamy warstwę z wymieszanych pozostałych kremów, także i na boki. Na wierzch tortu kładziemy dekorację z kremu i kwiatków. Tak przygotowany tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin.












Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz