poniedziałek, 1 maja 2023

Zupa z młodej kapusty na kiełbasie słoikowej.

 


Bardzo delikatna, smaczna zupa z młodej białej kapusty z dużą ilością kopru i zielonej natki pietruszki. Jako dodatek do zupy użyłem kiełbasy ze słoika (swojskiej), jeżeli nie mamy, możemy użyć konserwę mielonkę (z szynkowaru).

Składniki:

1 mała główka młodej kapusty (pokrojona w paski)

1 marchew (pokrojona w kostkę)

2 ziemniaki (pokrojone w kostkę)

natka pietruszki  (drobno pokrojona)

świeży koper  (drobno pokrojony)

słoiczek swojskiej kiełbasy (pokrojona w kostkę) 

1 stołowa łyżka domowej kostki rosołowej

1,5 l wody

sól - 1 łyżeczka

pieprz ziołowy

słodka mielona papryka

4 listki laurowe

4-5 ziaren ziela angielskiego

3-4 łyżki stołowe kwasu z kiszonej kapusty lub sok z cytryny

Wykonanie:

Do gotującej osolonej wody wkładamy łyżkę domowej kostki rosołowej, ziemniaki pokrojone w kostkę i marchew. Gdy ziemniaki będą miękkie dokładamy pokrojoną w kostkę kiełbasę ze słoika lub konserwę mielonkę, jeżeli nie mamy kiełbasy słoikowej oraz pokrojoną w paski kapustę i zieleninę. Gotujemy do miękkości kapusty, doprawiamy sokiem z kiszonej kapusty lub cytryny, papryką i pieprzem ziołowym.










Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz