Bardzo delikatna, smaczna zupa z młodej białej kapusty z dużą ilością kopru i zielonej natki pietruszki. Jako dodatek do zupy użyłem kiełbasy ze słoika (swojskiej), jeżeli nie mamy, możemy użyć konserwę mielonkę (z szynkowaru).
Składniki:
1 mała główka młodej kapusty (pokrojona w paski)
1 marchew (pokrojona w kostkę)
2 ziemniaki (pokrojone w kostkę)
natka pietruszki (drobno pokrojona)
świeży koper (drobno pokrojony)
słoiczek swojskiej kiełbasy (pokrojona w kostkę)
1 stołowa łyżka domowej kostki rosołowej
1,5 l wody
sól - 1 łyżeczka
pieprz ziołowy
słodka mielona papryka
4 listki laurowe
4-5 ziaren ziela angielskiego
3-4 łyżki stołowe kwasu z kiszonej kapusty lub sok z cytryny
Wykonanie:
Do gotującej osolonej wody wkładamy łyżkę domowej kostki rosołowej, ziemniaki pokrojone w kostkę i marchew. Gdy ziemniaki będą miękkie dokładamy pokrojoną w kostkę kiełbasę ze słoika lub konserwę mielonkę, jeżeli nie mamy kiełbasy słoikowej oraz pokrojoną w paski kapustę i zieleninę. Gotujemy do miękkości kapusty, doprawiamy sokiem z kiszonej kapusty lub cytryny, papryką i pieprzem ziołowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz