środa, 26 lipca 2023

Gwiazdki i serca ziemniaczane z kawałkami mięsa.

 

Frytki z ziemniaków w kształcie serduszek i gwiazdek, głęboko smażone na oleju rzepakowym. Dodatkiem do takich frytek są kawałki smażonego, panierowanego fileta z kurczaka. Ulubione danie naszej wnuczki :)

Składniki:

ziemniaki 3 szt. większe

olej rzepakowy do głębokiego smażenia 1 litr

sól

filet z kurczaka połowa (pokrojony w grubsze plastry)

roztrzepane jajko

tarta bułka

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na grubsze plastry z których wycinamy specjalnymi foremkami serca i gwiazdki. W garnku do głębokiego smażenia nagrzewamy olej. Frytki wkładamy do garnka z nagrzanym olejem i smażymy na rumiany kolor. Usmażone frytki odcedzamy z oleju, a do garnka wkładamy panierowane kawałki fileta i smażymy na złoty kolor. Frytki posypujemy solą. Do usmażonych frytek dodajemy usmażone kawałki fileta.




Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz