wtorek, 25 lipca 2023

Kwas chlebowy.

 


Kwas chlebowy z czerstwego żytniego chleba razowego, po prostu domowe piwo, super zdrowy napój w upalne dni.

Składniki:

30 dag czerstwego żytniego chleba razowego

1,8 dag świeżych drożdży

4 litry wody

1 i 1/2 szklanki cukru

sok z 1 cytryny

4 łyżki szyszek chmielu (ja kupiłem w aptece)

Wykonanie:

1. Chleb do przygotowania kwasu musi być całkowicie naturalny - czyli upieczony na zakwasie żytnim bez żadnych chemicznych dodatków.

2. Czerstwy chleb kroimy na kromki, podpiekamy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 4 minuty, aż nabierze głębokiego, brązowego koloru i będzie lekko przypalony na brzegach.

3. Podpieczony chleb i szyszki chmielu wkładamy do dużego naczynia, zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na kilka godzin. Całkowicie wystudzony płyn przecedzamy przez gazę umieszczoną na sitku, dodajemy cukier, roztarte z cukrem droższe oraz wyciśnięty sok z cytryny. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 24 godziny w temperaturze pokojowej.

4. Kwas przelewamy do butelek (do 3/4 pojemności butelki) musi być miejsce na wytworzony gaz, butelki zamykamy szczelnie i wstawiamy do chłodnego pomieszczenia, najlepiej w pozycji leżącej. Jest dobry do picia już po 2-3 dniach. Można go przechowywać przez kilka tygodni w szczelnie zamkniętych butelkach.

Najlepiej jest nastawiać w kanach na mleko 10-15 litrów (z kranikiem).
















Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz