Co miesiąc kiszę taką ilość kapusty, raz z marchwią raz z marchwią i żurawiną.
Surowiec:
kapusta 3,1kg
marchew 1kg
kminek 1 op
sól 3 łyżki
żurawina (zmrożona) 1 szklanka
Wykonanie:
Kapustę poszatkować, marchew zetrzeć na wiórka, solimy dodajemy żurawinę, kminek, dobrze mieszamy i ugniatamy. Odstawiamy na 1-2 godziny i po tym czasie znowu dobrze mieszamy i ugniatamy i wkładamy do wyparzonego gliniaka (garnek kamienny), układamy ścisło, trzeba także dobrze ugnieść. Przykrywamy talerzykiem i przyciskamy słoikiem litrowym z wodą. w drugim lub trzecim dniu następuje wzmożona fermentacja, musimy 2 - 3 razy dziennie robić dziury wyparzonym kawałkiem kija od szczotki w celu pozbycia się gazów powstałych podczas fermentowania kapusty. Codziennie ugniatamy i po 5- 7 dniach jest dobra do jedzenia.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz