wtorek, 11 lipca 2023

Bitka wieprzowa, ziemniaki i mizeria z ogórków.

 


Plastry z chudej łopatki wieprzowej przyprawione solą i pieprzem, usmażone i duszone z cebulką, podane z młodymi ziemniakami i mizerią z ogórków.

Składniki:

chude plastry z łopatki 2 szt.

młode ziemniaki 12 szt. (małe)

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

cebula 1 szt.

ogórek gruntowy 3 szt.

jogurt naturalny gęsty 4 łyżki

koper

tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Plastry łopatki lekko tłuczemy tłuczkiem do mięsa, solimy i pieprzymy z każdej strony. Na gorącej patelni z tłuszczem smażymy plastry mięsa z obu stron na rumiany kolor. Do zarumionego mięsa dodajemy pokrojoną w pół plastry cebulę, lekko podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. W między czasie z ogórków, kopru i jogurtu robimy mizerię i gotujemy ziemniaki. Gotowe bitki podajemy z ziemniakami polanymi tłuszczem z cebulką i posypanymi koperkiem oraz z mizerią z ogórków.







Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz