Plastry z chudej łopatki wieprzowej przyprawione solą i pieprzem, usmażone i duszone z cebulką, podane z młodymi ziemniakami i mizerią z ogórków.
Składniki:
chude plastry z łopatki 2 szt.
młode ziemniaki 12 szt. (małe)
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
cebula 1 szt.
ogórek gruntowy 3 szt.
jogurt naturalny gęsty 4 łyżki
koper
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Plastry łopatki lekko tłuczemy tłuczkiem do mięsa, solimy i pieprzymy z każdej strony. Na gorącej patelni z tłuszczem smażymy plastry mięsa z obu stron na rumiany kolor. Do zarumionego mięsa dodajemy pokrojoną w pół plastry cebulę, lekko podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. W między czasie z ogórków, kopru i jogurtu robimy mizerię i gotujemy ziemniaki. Gotowe bitki podajemy z ziemniakami polanymi tłuszczem z cebulką i posypanymi koperkiem oraz z mizerią z ogórków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz