Kwas chlebowy z czerstwego żytniego chleba razowego, po prostu domowe piwo, super zdrowy napój w upalne dni.
Składniki:
30 dag czerstwego żytniego chleba razowego
1,8 dag świeżych drożdży
4 litry wody
1 i 1/2 szklanki cukru
sok z 1 cytryny
4 łyżki szyszek chmielu (ja kupiłem w aptece)
Wykonanie:
1. Chleb do przygotowania kwasu musi być całkowicie naturalny - czyli upieczony na zakwasie żytnim bez żadnych chemicznych dodatków.
2. Czerstwy chleb kroimy na kromki, podpiekamy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 4 minuty, aż nabierze głębokiego, brązowego koloru i będzie lekko przypalony na brzegach.
3. Podpieczony chleb i szyszki chmielu wkładamy do dużego naczynia, zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na kilka godzin. Całkowicie wystudzony płyn przecedzamy przez gazę umieszczoną na sitku, dodajemy cukier, roztarte z cukrem droższe oraz wyciśnięty sok z cytryny. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 24 godziny w temperaturze pokojowej.
4. Kwas przelewamy do butelek (do 3/4 pojemności butelki) musi być miejsce na wytworzony gaz, butelki zamykamy szczelnie i wstawiamy do chłodnego pomieszczenia, najlepiej w pozycji leżącej. Jest dobry do picia już po 2-3 dniach. Można go przechowywać przez kilka tygodni w szczelnie zamkniętych butelkach.
Najlepiej jest nastawiać w kanach na mleko 10-15 litrów (z kranikiem).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz