Pyszne, rumiane bułeczki pszenne upieczone z mąki chlebowej Typ-750.
Składniki:
mąka pszenna - chlebowa Typ-750 - 600 g
drożdże świeże 20 g
cukier 10 g
sól 10 g
olej rzepakowy 30 ml
ciepła woda 230-250 ml
Wykonanie:
Przesiewamy mąki do miski w której będziemy wyrabiać ciasto na bułki, dodajemy sól, olej, i rozrobione z cukrem w pół szklanki, ciepłej wody drożdże, oraz pozostałą wodę. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypaną mąką. Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy równe bułki, i układamy na wcześniej przygotowanej blasze, przykrywamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie nacinamy je żyletką. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza (grzałki góra-dół). Wkładamy blachę z bułkami na środkową półkę i pieczemy 20-30 minut, do momentu ładnie zarumienienia się bułek. Wstawiamy na dno piekarnika miseczkę z zimną wodą. Upieczone bułki studzimy na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz