Schab suszony z przyprawami. Prosta i łatwa wędlina w przygotowaniu. Jest idealna do kanapek.
Składniki:
1,5 kg schabu wieprzowego bez kości (środkowego)
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki soli + 1 łyżka soli peklowej
gaza wyjałowiona 0,5m x 0,5m
Przyprawy:
2 łyżki suszonego majeranku
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka granulowanego czosnku
1 łyżka pieprzu ugniecionego w moździerzu
1 łyżka kolendry ugniecionej w moździerzu
Wykonanie:
01 - Mięso myjemy, przed wymyciem wycinamy błony i przyrosty z mięsa, starannie osuszamy ręcznikami papierowymi.
02 - Dokładnie obtaczamy mięso w cukrze.
03 - Mięso przekładamy do pojemnika i wkładamy do lodówki na 32 godziny.
04 - Codziennie przewracamy.
05 - Po 32 godzinach z mięsa wypłynęło sporo płynu, płyn wylewamy i myjemy dokładnie mięso z cukru.
06 - Osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w mieszance soli i znowu wkładamy do lodówki na 32 godziny.
07 - Codziennie przewracamy.
08 - Po tym czasie opłukujemy mięso z soli, wycieramy dokładnie ręcznikiem papierowym.
09 - Dobrze osuszone mięso obtaczamy dokładnie w mieszance granulowanego czosnku wymieszanego z majerankiem, papryką, ugniecionym pieprzem i kolendrą. Wkładamy na 32 godziny do lodówki.
10 - Po tym czasie mięso owijamy dwukrotnie gazą, obwiązujemy przędzą wędliniarską i wieszamy w spiżarni lub wieszamy koło okna w kuchni. Zostawiamy na minimum 7 dni i do lodówki. Po tym czasie możemy kroić w cienkie plasterki i jeść z chlebkiem posmarowanym masłem i plaster pomidorka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz