czwartek, 17 sierpnia 2023

Cepeliny podlaskie.

 


Cepeliny to potrawa pochodząca z Podlasia, popularna jest także jako kartacze na Mazurach i Suwalszczyźnie. To kluski zrobione z surowych, tartych i gotowanych ziemniaków. Są bardzo smaczne, nadziewane surowym przyprawionym zmielonym mięsem, okraszone skwarkami z cebulą. 

Składniki:

ziemniaki 6 kg (gotowej masy ziemniaczanej 3 kg)

mięso wieprzowe 0,9 kg

skrobia ziemniaczana ilość, w zależności od gatunku ziemniaków

sól 2 łyżki stołowe (do gotowania ziemniaków)

pieprz do smaku

majeranek 1 łyżka

sól do osolenia farszu do smaku (około 1 małej, płaskiej łyżeczki)

słonina wieprzowa lub boczek 15 dag

cebula 2 szt.

czosnek 4 ząbki

Wykonanie:

Okrasa:

Pokrojoną w kostkę słoninę lub boczek smażymy na złoty kolor, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy aż cebula i skwarki się zarumienią.

Kartacze:

3 kilogramy ziemniaków obieramy i gotujemy w osolonej wodzie a pozostałe 3 kilogramy ziemniaków obieramy, płuczemy i trzemy na pulpę, startą pulpę odciskamy przez gazę. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Ziemniaki i pulpę razem mieszamy, solimy do smaku i dodajemy troszkę skrobi ziemniaczanej w razie potrzeby. Mięso mielimy z cebulą i czosnkiem, solimy, pieprzymy dodajemy majeranek, dobrze wyrabiamy. Robimy z mięsa małe kulki, które będziemy zawijać w rozklepane placki z masy ziemniaczanej. Z masy ziemniaczanej formujemy kulki. Każdą kulę spłaszczamy na placek i kładziemy na środek kulkę z mięsa, formujemy cepeliny. W większym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Do wrzącej wody wkładamy pojedynczo cepeliny. Gotujemy około 15 minut od momentu wypłynięcia pyz na powierzchnię wody. Ugotowane cepeliny wyjmujemy przy pomocy łyżki cedzakowej. Gotowe podajemy okraszone skwarkami z cebulką i tłuszczem.












Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz