Domowa pasta rosołowa zrobiona z wielu warzyw, idealna jako dodatek do zup i sosów.
Skład:
5 dużych pęków lubczyku
1 por
2 selery z nacią
0,5 kg. marchwi
pęczek duży pietruszki z korzeniem
2 duże korzenie pietruszki
2 cebule
kawałeczek imbiru
1 duży pęczek kopru
olej kujawski bazylia z czosnkiem 100ml.
Przyprawy:
kurkuma 30 gram
curry 30 gram
100 gram soli himalajskiej
2 łyżki majeranku
mielony liść laurowy 1 łyżeczka
mielone ziele angielskie 1 łyżeczka
czosnek granulowany czubata łyżka
zioła prowansalskie 30 gram
Wykonanie:
Wszystkie natki i obrane korzenie myjemy i razem z łodygami mielimy przez sitko 2,5 mm (serowe). Wlewamy 100 ml. oleju, wsypujemy wszystkie przyprawy i dokładnie wszystko mieszamy. Pomieszaną masą napełniamy słoiczki 100 ml. - 200 ml. Pasteryzujemy 15 minut od zagotowania. Otwarty słoik trzymamy w lodówce, 1 łyżka pasty równa jest jednej kupnej kostce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz