środa, 16 sierpnia 2023

Domowa pasta rosołowa.

 


Domowa pasta rosołowa zrobiona z wielu warzyw, idealna jako dodatek do zup i sosów.

Skład:

5 dużych pęków lubczyku

1 por

2 selery z nacią

0,5 kg. marchwi

pęczek duży pietruszki z korzeniem

2 duże korzenie pietruszki

2 cebule

kawałeczek imbiru

1 duży pęczek kopru

olej kujawski bazylia z czosnkiem 100ml.

Przyprawy:

kurkuma 30 gram

curry 30 gram

100 gram soli himalajskiej

2 łyżki majeranku

mielony liść laurowy 1 łyżeczka

mielone ziele angielskie 1 łyżeczka

czosnek granulowany czubata łyżka

zioła prowansalskie 30 gram

Wykonanie:

Wszystkie natki i obrane korzenie myjemy i razem z łodygami mielimy przez sitko 2,5 mm (serowe). Wlewamy 100 ml. oleju, wsypujemy wszystkie przyprawy i dokładnie wszystko mieszamy. Pomieszaną masą napełniamy słoiczki 100 ml. - 200 ml. Pasteryzujemy 15 minut od zagotowania. Otwarty słoik trzymamy w lodówce, 1 łyżka pasty równa jest jednej kupnej kostce.






Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz