Bardzo smaczna marynowana papryka w zalewie octowej jest idealna jako dodatek do kanapek lub do dań obiadowych.
Składniki:
papryka słodka czerwona 4 kg
liście laurowe po 2 do słoika
ziele angielskie po 4 szt. do słoika
łodyżki kopru
gorczyca po pół łyżeczki do słoika
Zalewa:
Składniki zalewy:
ocet spirytusowy 10% 600 ml
woda 4 l wody
cukier 2 łyżki na litr zalewy
sól niejodowana 1,5 łyżki na litr zalewy
Wykonanie:
Zagotować wodę z solą, octem i cukrem. Na 1 litr wody daję 1,5 łyżki soli i 2 łyżki cukru. Zalewę przygotowujemy do swojego smaku. Paprykę dokładnie umyć, usunąć gniazda nasienne, opłukać wewnątrz i pokroić w paski. Do każdego słoika włożyć listki laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego. koper i wsypać pół łyżeczki gorczycy. Następnie ułożyć do słoików pokrojoną paprykę. Zalewamy gorącą zalewą aż składniki będą przykryte i dokładnie zakręcamy wieczka. Słoiki z zawartością wkładamy do dużego gara, wypełnionego ciepłą wodą do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzujemy 10 minut od momentu zagotowania wody. Słoiki ostrożnie wyjmujemy, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy w tej pozycji do ostudzenia. Ostudzone i osuszone słoiki przenosimy do piwnicy lub spiżarni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz