czwartek, 3 sierpnia 2023

Ziemniaki okraszone skwarami, podane z zsiadłym mlekiem.

 


Danie na ciepłe dni. Ziemniaki okraszone skwarkami z cebulką, podane z zsiadłym mlekiem.

Składniki:

ziemniaki 5-6 szt.

mostek wieprzowy 80 dag

cebula 4 szt.

sól

pieprz ziołowy

smalec do smażenia

mleko zsiadłe 1 litr

rzeżucha do posypania

Wykonanie:

Mleko wiejskie 2 dni wcześniej przygotowujemy na zsiadłe. Z mostku wycinamy mięso, myjemy i kroimy w kostkę 2 cm x 2 cm, doprawiamy solą, chwilę wyrabiamy żeby sól wchłonęła się do mięsa. Na patelni rozgrzewamy smalec. Wkładamy mięso na patelnię i smażymy do osiągnięcia rumianego koloru skwarek. Do zarumienionych skwarek dodajemy pokrojone w pół plastry cebule, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy pod przykryciem do miękkości cebuli. W między czasie gotujemy ziemniaki. Obrane, wymyte ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odlewamy, odparowujemy, tłuczemy i nakładamy na talerze, okraszamy usmażonymi skwarkami z cebulą, posypujemy rzeżuchą i podajemy z zsiadłym chłodnym mlekiem.








Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz