Danie na ciepłe dni. Ziemniaki okraszone skwarkami z cebulką, podane z zsiadłym mlekiem.
Składniki:
ziemniaki 5-6 szt.
mostek wieprzowy 80 dag
cebula 4 szt.
sól
pieprz ziołowy
smalec do smażenia
mleko zsiadłe 1 litr
rzeżucha do posypania
Wykonanie:
Mleko wiejskie 2 dni wcześniej przygotowujemy na zsiadłe. Z mostku wycinamy mięso, myjemy i kroimy w kostkę 2 cm x 2 cm, doprawiamy solą, chwilę wyrabiamy żeby sól wchłonęła się do mięsa. Na patelni rozgrzewamy smalec. Wkładamy mięso na patelnię i smażymy do osiągnięcia rumianego koloru skwarek. Do zarumienionych skwarek dodajemy pokrojone w pół plastry cebule, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy pod przykryciem do miękkości cebuli. W między czasie gotujemy ziemniaki. Obrane, wymyte ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odlewamy, odparowujemy, tłuczemy i nakładamy na talerze, okraszamy usmażonymi skwarkami z cebulą, posypujemy rzeżuchą i podajemy z zsiadłym chłodnym mlekiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz