Kapustę kisi się zawsze na jesieni, ale młoda kiszona kapusta z marchwią jest też pyszna i jest idealna na zupę, do farszy i jako dodatek do drugiego dania. Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu, wystarczy mała szatkownica i tarka do warzyw.
Składniki:
młoda kapusta 1 twarda główka 3 kg
marchew młoda 3 szt.
sól niejodowana 3 łyżki
nasiona kopru 1 łyżeczka
kminek 1 łyżeczka
Wykonanie:
Kapustę poszatkować, marchew zetrzeć na wiórka, solimy dodajemy kminek i dobrze mieszamy ugniatając. Odstawiamy na 1-2 godziny i po tym czasie znowu dobrze mieszamy i ugniatamy. Wkładamy ścisło do wyparzonego kamiennego garnka, ugniatamy i przykrywamy talerzykiem, przyciskamy słoikiem litrowym z wodą. po 5-7 dniach kapusta jest dobra do jedzenia. Ukiszoną kapustę możemy przełożyć do 3 słoików i przetrzymywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz