Pyszne budyniowe ciasto ze śliwkami, proste i szybkie w przygotowaniu. Zainspirowałem się przepisem ze strony Magdaleny Janeczko - Ciasto budyniowe ze śliwkami
Składniki:
mąka Typ-450 1 szklanka (szklanka o pojemności 250 ml)
budyń waniliowy 40 g
cukier pół szklanki (szklanka o pojemności 250 ml)
sól 1 szczypta
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masło 150 g (miękkie)
kurze jajka 4 szt.
śliwki 40 dag
kasza manna 2 łyżki
Kruszonka:
masło 50 g
mąka pszenna 3 łyżki
cukier puder 3 łyżki
Wykonanie:
Kruszonka:
Do miski wsypujemy mąkę i cukier puder. Mieszamy. Dodajemy kawałki masła i wyrabiamy ciasto, aż powstaną grudki. Wkładamy do lodówki.
Śliwki myjemy, osuszamy, kroimy na pół i usuwamy pestkę. Następnie każdą połówkę śliwki kroimy na cztery części.
Ciasto:
Do przesianej mąki dodajemy proszek do pieczenia sól i budyń, wszystko mieszamy. W misce ucieramy miękkie masło z cukrem na puszystą masę. Do utartej masy podczas miksowania dodajemy stopniowo jajka i miksujemy do ładnego połączenia się składników. Jak składniki ładnie się połączą dodajemy mąkę wymieszaną z solą, proszkiem do pieczenia i budyniem, miksujemy aż ciasto będzie jednolite. Ciasto wykładamy do tortownicy o średnicy 24 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia na dnie formy, boki smarujemy i posypujemy bułką tartą. Ciasto równamy, posypujemy kaszą manną i wykładamy pokrojone w ćwiartki śliwki. Wierzch ciasta posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy około 40 minut. Po upieczeniu studzimy w piekarniku około 15-20 minut. Po tym czasie możemy cisto wyjąć z piekarnika i formy. Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem, kroimy na porcje.
Uwaga:
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz