sobota, 19 sierpnia 2023

Ciasto ze śliwkami.

 


Pyszne budyniowe ciasto ze śliwkami, proste i szybkie w przygotowaniu. Zainspirowałem się przepisem ze strony Magdaleny Janeczko -  Ciasto budyniowe ze śliwkami

Składniki:

mąka Typ-450 1 szklanka (szklanka o pojemności 250 ml)

budyń waniliowy 40 g

cukier pół szklanki (szklanka o pojemności 250 ml)

sól 1 szczypta

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

masło 150 g (miękkie)

kurze jajka 4 szt.

śliwki 40 dag

kasza manna 2 łyżki

Kruszonka:

masło 50 g

mąka pszenna 3 łyżki

cukier puder 3 łyżki

Wykonanie:

Kruszonka:

Do miski wsypujemy mąkę i cukier puder. Mieszamy. Dodajemy kawałki masła i wyrabiamy ciasto, aż powstaną grudki. Wkładamy do lodówki.

Śliwki myjemy, osuszamy, kroimy na pół i usuwamy pestkę. Następnie każdą połówkę śliwki kroimy na cztery części.  

Ciasto:

Do przesianej mąki dodajemy proszek do pieczenia sól i budyń, wszystko mieszamy. W misce ucieramy miękkie masło z cukrem na puszystą masę. Do utartej masy podczas miksowania dodajemy stopniowo jajka i miksujemy do ładnego połączenia się składników. Jak składniki ładnie się połączą dodajemy mąkę wymieszaną z solą, proszkiem do pieczenia i budyniem, miksujemy aż ciasto będzie jednolite. Ciasto wykładamy do tortownicy o średnicy 24 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia na dnie formy, boki smarujemy i posypujemy bułką tartą. Ciasto równamy, posypujemy kaszą manną i wykładamy pokrojone w ćwiartki śliwki. Wierzch ciasta posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy około 40 minut. Po upieczeniu studzimy w piekarniku około 15-20 minut. Po tym czasie możemy cisto wyjąć z piekarnika i formy. Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem, kroimy na porcje.









Smacznego !!!

Uwaga:

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz