Bardzo smaczne rurki z ciasta francuskiego, nadziane kremem o smaku waniliowym do większych foremek. Takie rurki są idealne do porannej lub popołudniowej kawy. Z podanego przepisu wychodzi 26 dużych rurek.
Składniki:
ciasto francuskie 2 opakowania
jajko 1 szt. do posmarowania
kolorowa posypka do posypania
krem o smaku waniliowym 1 i 1/2 op.
masło 150 g
mleko 375 ml
Wykonanie rurek:
Ciasto francuskie po rozwinięciu kroimy na 26 równych pasków, po 13 pasków z opakowania. Paski ciasta nawijamy na posmarowane masłem foremki. Nawinięte ciasto na foremkach smarujemy jajkiem i posypujemy kolorową posypką. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 160 stopni Celsjusza około 15 minut, do zarumienienia się rurek. Upieczone rurki delikatnie zdejmujemy z foremek i studzimy. Zimne rurki nadziewamy kremem za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką, ja jako końcówki użyłam małej foremki od rurek. Krem robimy według instrukcji podanej na opakowaniu. Nadziane kremem rurki wstawiamy na 1-2 godziny do lodówki. Po tym czasie możemy konsumować jako dodatek słodki do popołudniowej lub porannej kawy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz