poniedziałek, 18 września 2023

Portugalskie gruszki Rocha w occie jabłkowym.

 


Bardzo twarde, smaczne gruszki, zamarynowane w occie jabłkowym.

Składniki na 900 ml słoik gruszek w occie:

450 ml wody

150 ml octu jabłkowego

1/2 szkl. cukru

3-4 goździki

1 kg twardych portugalskich gruszek "Rocha"

1/2 kory cynamonowej 

Wykonanie:

Umyte, obrane ze skórki gruszki pozbawiamy gniazd nasiennych. Zalewamy zimną wodą, zakwaszoną sokiem z limonki lub cytryny żeby gruszki nie ściemniały. W między czasie z pozostałych składników sporządzamy zalewę i ją zagotowujemy. Do gotującej się zalewy wkładamy pokrojone w ćwiartki gruszki i gotujemy w zalewie 5 minut. Studzimy w zalewie. Ostudzone gruszki układamy w słoikach. Goździki z zalewy usuwamy, a zalewę zagotowujemy i gorącą zalewamy gruszki w słoiku (wyszedł 1 słoik 900 ml). Szczelnie zakręcamy słoiki. Zimne słoiki wynosimy do piwnicy. Zalewy zostanie połowa, możemy wykorzystać do zrobienia kolejnych gruszek.









Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz