Bardzo twarde, smaczne gruszki, zamarynowane w occie jabłkowym.
Składniki na 900 ml słoik gruszek w occie:
450 ml wody
150 ml octu jabłkowego
1/2 szkl. cukru
3-4 goździki
1 kg twardych portugalskich gruszek "Rocha"
1/2 kory cynamonowej
Wykonanie:
Umyte, obrane ze skórki gruszki pozbawiamy gniazd nasiennych. Zalewamy zimną wodą, zakwaszoną sokiem z limonki lub cytryny żeby gruszki nie ściemniały. W między czasie z pozostałych składników sporządzamy zalewę i ją zagotowujemy. Do gotującej się zalewy wkładamy pokrojone w ćwiartki gruszki i gotujemy w zalewie 5 minut. Studzimy w zalewie. Ostudzone gruszki układamy w słoikach. Goździki z zalewy usuwamy, a zalewę zagotowujemy i gorącą zalewamy gruszki w słoiku (wyszedł 1 słoik 900 ml). Szczelnie zakręcamy słoiki. Zimne słoiki wynosimy do piwnicy. Zalewy zostanie połowa, możemy wykorzystać do zrobienia kolejnych gruszek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz