Bardzo smaczny deser Tiramisu, dlatego robię go często. Krem do deseru zrobiony z żółtek kurzych jajek, serka Mascarpone i bitej śmietany.
Składniki:
Mascarpone ser 500 g
żółtka jaj kurzych 4 szt.
biszkopty włoskie (kocie języczki) 1 op.
śmietana 30 lub 36% 400 ml
cukier puder 4 łyżki
kakao 3 łyżki
woda 1 szklanka 200 ml
kawa naturalna rozpuszczalna 3 łyżeczki
Amaretto 50 ml
Wykonanie:
Zaparzamy kawę w 1 szklance wody i studzimy. Do wystudzonej kawy dodajemy 50 ml Amaretto i przelewamy do miseczki. Miksujemy 4 żółtka z 2 łyżkami cukru pudru na gęstą masę, Po zmiksowaniu dodajemy stopniowo serek Mascarpone i nadal miksujemy do zjednolicenia składników. Ubijamy śmietanę razem z pozostałymi 2 łyżkami cukru pudru. Ubitą śmietanę dodajemy do wcześniej zmiksowanych żółtek i serków i wszystko mieszamy drewnianą patką do zjednolicenia masy i odstawiamy. Na talerzyku układamy warstwę z nasączonych w kawie biszkopcików. Na warstwę biszkopcików nakładamy warstwę kremu którą posypujemy kakao. Robimy kolejną warstwę w ten sam sposób. Takich warstw robimy trzy. Górę deseru posypujemy kakao. Tak przygotowany deser wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz