niedziela, 1 października 2023

Kotlet mielony, ziemniaki z sałatką.

 


Kotlet mielony z łopatki wieprzowej podany z ziemniakami i sałatką z kapusty, ogórków i papryk oraz z marynowaną papryką.

Składniki:

mięso wieprzowe, mielone z łopatki 1 kg

ziemniaki 6 szt

sól do smaku

pieprz do smaku

pieprz ziołowy do smaku

majeranek do smaku

czosnek 3 ząbki 

cebula połowa

jajka kurze 2 szt.

sałatka warzywna 1 słoik

marynowana papryka

tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Wypłukane, osuszone mięso mielimy razem z czosnkiem i cebulą, doprawiamy solą, majerankiem i pieprzem do smaku, wbijamy jajka i wyrabiamy farsz do odpowiedniej kleistości. Z farszu formujemy kotlety i układamy na rozgrzanej z tłuszczem patelni. Smażymy kotlety z obu stron na rumiany kolor, kilkakrotnie przewracamy kotlety podczas smażenia. W międzyczasie obieramy ziemniaki, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Usmażone kotlety podajemy z ziemniakami, sałatką z kapusty, ogórków i papryk oraz z marynowaną papryką.






Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz