Bardzo smaczne kawałki śledzia zrobione w słodko kwaśnym sosie pomidorowym. Gotowe śledzie przechowujemy w słoikach lub pojemniku.
Składniki:
filety śledzia 10 szt.
cebula 2 szt. duże
olej 60 ml
ocet 10% 4 łyżki
cukier 2 łyżki
koncentrat pomidorowy 4 łyżki
ketchup pikantny 4 łyżki
ziele angielskie 6 ziaren
liść laurowy 3 szt.
gorczyca pół łyżeczki
pieprz ziołowy do smaku
majeranek 1 łyżka
woda przegotowana 50 ml
Wykonanie:
Filety śledzia moczymy w zimnej wodzie przez około 1 godziny. Wymoczone filety kroimy w kawałki. Podczas moczenia się śledzi przygotowujemy sos pomidorowy. W małym garnczku rozgrzewamy olej i do gorącego oleju dodajemy pokrojone w pół plastry cebule. Cebule musimy ładnie zeszklić, podczas szklenia cebuli dodajemy wodę. Do zeszklonej cebuli dodajemy cukier, chwilę dusimy cały czas mieszając. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, gorczycę, ocet, ketchup i koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i całość chwilę dusimy. Gotowy sos studzimy. Kawałki fileta układamy w miseczce na przemian z sosem pomidorowym. Całość przykrywamy wstawiamy do lodówki na kilka dni żeby się dobrze zmacerowały. Po tym czasie całość możemy włożyć do słoika lub pojemnika. Przechowujemy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz