piątek, 27 października 2023

Bułeczki, kajzerki, pszenno - żytnie.

 


Super bułeczki, idealne do zrobienia śniadaniowych kanapek.

Składniki:

70 dkg mąki pszennej typ 500

30 dkg mąki żytniej razowej typ 2000

50 g świeżych drożdży

3 szklanki przegotowanej zimnej wody

1 łyżka soli

5 łyżek oleju

mąka do podsypywania

Wykonanie:

Przesiewamy mąkę do miski w której będziemy wyrabiać ciasto. Dodajemy 5 łyżek oleju, 1 łyżkę soli i rozrobione w szklance ciepłej wody, drożdże. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, dolewając pozostałą wodę, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Po godzinie ponownie zagniatamy ciasto, formujemy bułeczki i układamy na wcześniej przygotowanej blasze, delikatnie nacinamy każdą bułeczkę lub nacinamy maszynką do krojenia jabłek, przykrywamy i odstawiamy na 40-45 minut do wyrośnięcia. Nagrzewamy piekarnik z termo obiegiem do 200 stopni Celsjusza. Wkładamy blachę z bułkami i pieczemy 20 minut. Upieczone bułki studzimy na kratce.








Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz