środa, 18 października 2023

Orzeszki z kremem mascarpone.

 


Bardzo smaczne orzeszki z kremem mascarpone. Idealne do popołudniowej kawy.

Krem:

śmietana 30% 400 ml

serek mascarpone 250 g

cukier puder 3 łyżki

olejek migdałowy

Wykonanie kremu:

Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy, podczas ubijania dodajemy stopniowo cukier puder i olejek migdałowy. Gdy śmietana będzie ubita dodajemy porcjami serek mascarpone i miksujemy na wolnych obrotach miksera. Po połączeniu ubitej śmietany z serkiem mascarpone mamy gotowy krem do przełożenia łupinek orzeszka.

Ciasto na łupinki:

mąka krupczatka  2 szklanki

mąka pszenna  Typ 450 - 1 szklanka

masło 20 dag 1 kostka 

cukier 3 łyżki 

żółtka 3 szt.

śmietana 30% 5 łyżek

proszek do pieczenia 1 łyżeczka 

cukier waniliowy 

Wykonanie łupinek:

Mąki przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, cukier waniliowy, pokrojone w małe kostki masło, żółtka i śmietanę. Z tych składników wyrabiamy ciasto. Ciasto musi być plastyczne. Z ciasta formujemy 24 kulki wielkości orzecha laskowego, nagrzewamy opiekacz do łupinek. Do nagrzanego opiekacza wkładamy w każdy rowek kulkę, zamykamy klapę i pieczemy 4 minuty. Upieczone łupinki orzeszków zdejmujemy patyczkiem drewnianym. Podczas pieczenia łupinek musimy szybko naszykować następne kulki z ciasta. I tak robimy do wyczerpania wszystkiego ciasta. Upieczone łupinki musimy ładnie obrobić, wyrównać brzegi ciasta. Zimne łupinki napełniamy kremem i zlepiamy dwie połówki. Zrobione orzeszki wkładamy do lodówki na 1-2 godziny żeby krem stężał.









Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz