Bardzo smaczne orzeszki z kremem mascarpone. Idealne do popołudniowej kawy.
Krem:
śmietana 30% 400 ml
serek mascarpone 250 g
cukier puder 3 łyżki
olejek migdałowy
Wykonanie kremu:
Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy, podczas ubijania dodajemy stopniowo cukier puder i olejek migdałowy. Gdy śmietana będzie ubita dodajemy porcjami serek mascarpone i miksujemy na wolnych obrotach miksera. Po połączeniu ubitej śmietany z serkiem mascarpone mamy gotowy krem do przełożenia łupinek orzeszka.
Ciasto na łupinki:
mąka krupczatka 2 szklanki
mąka pszenna Typ 450 - 1 szklanka
masło 20 dag 1 kostka
cukier 3 łyżki
żółtka 3 szt.
śmietana 30% 5 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier waniliowy
Wykonanie łupinek:
Mąki przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, cukier waniliowy, pokrojone w małe kostki masło, żółtka i śmietanę. Z tych składników wyrabiamy ciasto. Ciasto musi być plastyczne. Z ciasta formujemy 24 kulki wielkości orzecha laskowego, nagrzewamy opiekacz do łupinek. Do nagrzanego opiekacza wkładamy w każdy rowek kulkę, zamykamy klapę i pieczemy 4 minuty. Upieczone łupinki orzeszków zdejmujemy patyczkiem drewnianym. Podczas pieczenia łupinek musimy szybko naszykować następne kulki z ciasta. I tak robimy do wyczerpania wszystkiego ciasta. Upieczone łupinki musimy ładnie obrobić, wyrównać brzegi ciasta. Zimne łupinki napełniamy kremem i zlepiamy dwie połówki. Zrobione orzeszki wkładamy do lodówki na 1-2 godziny żeby krem stężał.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz