Deser a'la Tiramisu zrobiony z podłużnych biszkoptów nasączonych kawą naturalną z amaretto, przełożonych kremem (wymieszane kremy pozostałe z wykonania tortu), posypany kakao. Torcik składa się z dwóch warstw. Prosty i szybki w przygotowaniu.
Składniki:
podłużne biszkopty 8 szt.
krem (pozostałe kremy od robienia tortu)
kawa naturalna 100 ml (z 2 łyżeczek, rozpuszczalna)
amaretto 50 ml
kakao do posypania
masło 100 g
mleko zimne 250 ml
listki mięty
Wykonanie:
Na talerzyku na którym będziemy przygotowywać torcik układamy nasączone w kawie zmieszanej z amaretto biszkopty. Na warstwę biszkoptów wykładamy krem, posypujemy kakao. Nakładamy kolejną warstwę z nasączonych biszkoptów i wykładamy krem. Krem równo rozprowadzamy i posypujemy kakao. Gotowy deser wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po kilkugodzinnym chłodzeniu możemy go konsumować. Torcik idealny jest do porannej lub popołudniowej kawy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz