wtorek, 21 listopada 2023

Deser a'la Tiramisu.

 

Deser a'la Tiramisu zrobiony z podłużnych biszkoptów nasączonych kawą naturalną z amaretto, przełożonych kremem (wymieszane kremy pozostałe z wykonania tortu), posypany kakao. Torcik składa się z dwóch warstw. Prosty i szybki w przygotowaniu.

Składniki:

podłużne biszkopty 8 szt.

krem (pozostałe kremy od robienia tortu)

kawa naturalna 100 ml (z 2 łyżeczek, rozpuszczalna)

amaretto 50 ml

kakao do posypania

masło 100 g

mleko zimne 250 ml

listki mięty

Wykonanie:

Na talerzyku na którym będziemy przygotowywać torcik układamy nasączone w kawie zmieszanej z amaretto biszkopty. Na warstwę biszkoptów wykładamy krem, posypujemy kakao. Nakładamy kolejną warstwę z nasączonych biszkoptów i wykładamy krem. Krem równo rozprowadzamy i posypujemy kakao. Gotowy deser wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po kilkugodzinnym chłodzeniu możemy go konsumować. Torcik idealny jest do porannej lub popołudniowej kawy.






Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz