poniedziałek, 20 listopada 2023

Żurek z boczkiem, kiełbasą i jajkiem.


Pyszny żurek ugotowany na wędzonym boczku i kiełbasie podany z jajkiem.

Surowiec:

1,5 litra wody

30 dkg wędzonego boczku

2 kiełbasy śląskie

1 jajko ugotowane na twardo

0,5 litra żuru domowego wyrobu

5 kartofli

1 marchewka

1 korzeń pietruszki

kawałek selera

Przyprawy:

sól, pieprz, majeranek

Żur:

6 łyżek stołowych zakwasu żytniego razowego, 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i pół główki czosnku. Żur robię w słoiku 900 ml, wkładam 6 łyżek stołowych zakwasu żytniego razowego, pokrojone ząbki czosnku ziele angielskie i liście laurowe. Wszystko to zalewam ostudzoną, przegotowaną wodą, dobrze mieszam i słoik stoi jedną dobę w temperaturze pokojowej a po tym czasie wstawiamy go do lodówki. Ja do ugotowania żuru użyłem połowę słoika żuru, wcześniej dobrze wymieszanego.

Wykonanie:

Gotuję w garnku 1,5 litra wody z pokrojoną marchewką, pietruszką i selerem oraz z kawałkami boczku. Gdy boczek jest na pół miękki wrzucam pokrojone w kostkę kartofle i gotuję do miękkości kartofli. Gdy kartofle są miękkie wrzucam przekrojone na pół kiełbaski śląskie, wlewam 0,5 litra wymieszanego żuru, doprawiam przyprawami do smaku i gotuję 10 minut. Przed zakończeniem gotowania próbuję jeszcze, w razie potrzeby doprawiam do smaku. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.







Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz