Pyszny żurek ugotowany na wędzonym boczku i kiełbasie podany z jajkiem.
Surowiec:
1,5 litra wody
30 dkg wędzonego boczku
2 kiełbasy śląskie
1 jajko ugotowane na twardo
0,5 litra żuru domowego wyrobu
5 kartofli
1 marchewka
1 korzeń pietruszki
kawałek selera
Przyprawy:
sól, pieprz, majeranek
Żur:
6 łyżek stołowych zakwasu żytniego razowego, 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i pół główki czosnku. Żur robię w słoiku 900 ml, wkładam 6 łyżek stołowych zakwasu żytniego razowego, pokrojone ząbki czosnku ziele angielskie i liście laurowe. Wszystko to zalewam ostudzoną, przegotowaną wodą, dobrze mieszam i słoik stoi jedną dobę w temperaturze pokojowej a po tym czasie wstawiamy go do lodówki. Ja do ugotowania żuru użyłem połowę słoika żuru, wcześniej dobrze wymieszanego.
Wykonanie:
Gotuję w garnku 1,5 litra wody z pokrojoną marchewką, pietruszką i selerem oraz z kawałkami boczku. Gdy boczek jest na pół miękki wrzucam pokrojone w kostkę kartofle i gotuję do miękkości kartofli. Gdy kartofle są miękkie wrzucam przekrojone na pół kiełbaski śląskie, wlewam 0,5 litra wymieszanego żuru, doprawiam przyprawami do smaku i gotuję 10 minut. Przed zakończeniem gotowania próbuję jeszcze, w razie potrzeby doprawiam do smaku. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz