wtorek, 7 listopada 2023

Kiełbasa Dąbrowska kanapkowa.

 


Przepis na kiełbasę dąbrowską, kanapkową parzoną, nie wędzoną. Do zrobienia kiełbasy użyto tylko łopatkę wieprzową którą została zmielona przez 3 sitka, szarpak, 8 mm, 4 mm. Z przepisu wychodzą 2 batony po 90 dag każdy. Kiełbasa jest bardzo smaczna.

Surowiec:

mięso z łopatki wieprzowej 1,8 kg 

Rozdrabnianie:

mięso z łopatki wieprzowej zmielone przez szarpak    - 1,14 kg

mięso z łopatki wieprzowej zmielone przez sitko 8 mm - 30 dag 

mięso z łopatki wieprzowej zmielone przez sitko 4 mm - 36 dag

0,5 szklanki (125 ml) zimnej przegotowanej wody

osłonka białkowa karmelowa  fi 65 mm - 80 cm

Przyprawy:

peklosól 18 g/kg

czarny pieprz 4 g/kg

kolendra gnieciona 1 g/kg

gałka muszkatołowa 3 g/kg (mielona)

Wykonanie:

Na początek wyrabiamy mięsa zmielone przez sitka 4 i 8 mm dodając stopniowo przyprawy wymieszane z zimną wodą. Następnie dodajemy mięso zmielone przez szarpak. Wyrabiamy około 20 - 25 minut do momentu kiedy farsz będzie stawał się coraz kleisty. Wyrobiony farsz wstawiamy na 24 godziny do lodówki. Po 24 godzinach farsz ponownie wyrabiamy kilka minut. Tak wyrobionym farszem nadziewamy osłonki tworząc dwa jednakowe batony. Nabite batony wieszamy na kiju i osadzamy 2 godziny. Parzymy 80 minut w temperaturze 75 - 80 stopni Celsjusza. Sparzone kiełbasy wieszamy na kiju i studzimy w temperaturze pokojowej, chyba że jak ktoś ma balkon, to na balkonie.














Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz