poniedziałek, 6 listopada 2023

Chleb pszenny z ziarnami.

 


Bardzo smaczny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie, posypany pestkami dyni i słonecznika.

Składniki:

Zaczyn:

100 g mąki pszennej chlebowej typ 750

120 ml wody

3 czubate stołowe łyżki aktywnego zakwasu żytniego

Ciasto właściwe:

cały zaczyn

mąka pszenna chlebowa typ 750 - 500 g 

woda  300 ml 

sól 1 płaska łyżka

margaryna Kasia do posmarowania formy

otręby do wysypania formy

pestki z dyni i słonecznika do posypania ciasta

Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn: 

Mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 5-6 godzin.

W dniu pieczenia:

Wymieszać mąkę z solą, dodajemy zaczyn i wlewamy wodę. Hakami miksera wyrobić jednolite ciasto. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej otrębami foremki (keksówka 30 cm), namoczoną łyżką lub mokrą dłonią wyrównać wierzch ciasta w foremce, posypujemy wierzch pestkami. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 4 godzin w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto podrośnie dwukrotnie, nagrzewamy piekarnik do 240 stopni Celsjusza (góra +dół), chleb wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 10 minut w temperaturze 240 stopni, po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 stopni Celsjusza i pieczemy kolejne 40 minut, całkowity czas pieczenia wynosi 50 minut. Upieczony chleb wyjmujemy z piekarnika i wykładamy na kratkę do ostudzenia.









Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz