Bardzo smaczna kiełbasa zrobiona z mięsa z golonki i chudego boczku, doprawiona ziołami. Kiełbasa jest idealna do kanapek. Podany przepis jest podany na 1 kilogram kiełbasy.
Surowiec:
boczek wieprzowy (w miarę chudy) 40 dag
mięso z golonki 60 dag
Przyprawy:
peklosól 16 g/kg
pieprz ziołowy 3g/kg
pieprz czarny 3g/kg
suszony czosnek niedźwiedzi 5 g/kg
czosnek granulowany 5 g/kg
osłonki białkowe fi 55 mm 1 m
Wykonanie:
Mięsa kroimy w kostkę 3x3 cm dodajemy peklosól, mieszamy i umieszczamy w pojemniku, zamykamy pojemnik i wstawiamy do lodówki na 48 godzin. Po czasie peklowania dodajemy wszystkie suche przyprawy, rozdrabniamy na szarpaku i dokładnie wyrabiamy. Tak wyrobionym farszem napełniamy osłonki, napełnione wieszamy na kiju do osadzenia na 2 godziny. Po tym czasie parzymy 60 minut w temperaturze 75 stopni Celsjusza do osiągnięcia 68 stopni Celsjusza wewnątrz batonu kiełbasy. Sparzoną kiełbasę studzimy 15 minut w bardzo zimnej wodzie. Ostudzoną kiełbasę wieszamy ponownie na kilka godzin na kiju. Po tym czasie wkładamy do lodówki.
Piękna kiełbaska.
OdpowiedzUsuń