Panierowana, smażona ryba podana z ziemniakami i surówką z kapusty, marchwi i papryki.
Składniki:
1 kg. fileta ryby morskiej
1 kg. ziemniaki
pół cebuli
mąka do panierki
jajko
sól, pieprz ziołowy do smaku
kapusta kiszona
pół cebuli (pokroić w drobną kostkę)
oliwa do surówki
olej do smażenia
Wykonanie:
Filety myjemy w zimnej bieżącej wodzie, kładziemy na durszlak żeby ociekły z wody. Kawałki ryby solimy i pieprzymy, namaczamy w roztrzepanym jajku i obtaczamy dokładnie w bułce tartej. Tak przygotowane kawałki ryby układamy na patelni z gorącym olejem. Smażymy z obu stron na złoty kolor, w między czasie robimy surówkę z kiszonej kapusty i cebuli pokrojonej w drobną kostkę, doprawiamy oliwą i pieprzem, oraz gotujemy ziemniaki. Ugotowane, odparowane ziemniaki wkładamy na talerz wraz z usmażoną rybą i surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz