czwartek, 16 listopada 2023

Morska ryba smażona, ziemniaki surówka.

 


Panierowana, smażona ryba podana z ziemniakami i surówką z kapusty, marchwi i papryki.

Składniki:

1 kg. fileta ryby morskiej

1 kg. ziemniaki

pół cebuli

mąka do panierki

jajko

sól, pieprz ziołowy do smaku

kapusta kiszona

pół cebuli (pokroić w drobną kostkę)

oliwa do surówki

olej do smażenia

Wykonanie:

Filety myjemy w zimnej bieżącej wodzie, kładziemy na durszlak żeby ociekły z wody. Kawałki ryby solimy i pieprzymy, namaczamy w roztrzepanym jajku i obtaczamy dokładnie w bułce tartej. Tak przygotowane kawałki ryby układamy na patelni z gorącym olejem. Smażymy z obu stron na złoty kolor, w między czasie robimy surówkę z kiszonej kapusty i cebuli pokrojonej w drobną kostkę, doprawiamy oliwą i pieprzem, oraz gotujemy ziemniaki. Ugotowane, odparowane ziemniaki wkładamy na talerz wraz z usmażoną rybą i surówką. 



Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz