Smakowite wątróbki indycze smażone z cebulką doprawione pieprzem i solą, podane z pieczywem jako ciepła przekąska.
Składniki:
wątróbki z indyka 70 dag
cebula 1 szt.
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
tłuszcz do smażenia
Wykonanie surówki:
Oczyszczone z błon i ścięgien wątróbki moczymy w zimnej wodzie kilka razy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i na rozgrzanym tłuszczu smażymy pokrojoną w ćwierć plastry cebulę doprawioną do smaku solą i ziołowym pieprzem. Smażymy do lekko słomkowego koloru. Na drugiej patelni smażymy oczyszczone z błon, panierowane w mące wątróbki kilka razy przewracając je na patelni. Gdy wątróbki będą usmażone dodajemy do nich usmażoną cebulę, całość mieszamy i chwilę jeszcze dusimy na małym ogniu. Usmażone wątróbki podajemy z pieczywem, najlepiej domowego wypieku jako ciepłą przekąskę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz