środa, 8 listopada 2023

Rurki z kremem waniliowym.

 


Bardzo smaczne rurki z ciasta francuskiego, nadziane kremem o smaku waniliowym. Takie rurki są idealne do porannej lub popołudniowej kawy. Z podanego przepisu wychodzi 13 rurek.

Składniki:

ciasto francuskie 1 opakowanie

jajko 1 szt. do posmarowania

kolorowa posypka do posypania

krem o smaku waniliowym 1 opakowanie

masło 100 g

mleko 250 ml

Wykonanie:

Ciasto francuskie po rozwinięciu kroimy na 13 równych pasków. Paski ciasta nawijamy na posmarowane masłem foremki. Nawinięte ciasto na foremkach smarujemy jajkiem i posypujemy kolorową posypką. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 160 stopni Celsjusza około 15-20 minut, do zarumienienia się rurek. Upieczone rurki delikatnie ściągamy z foremek i studzimy. Zimne rurki nadziewamy kremem za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką, ja jako końcówki użyłam małej foremki od rurek. Krem robimy według instrukcji podanej na opakowaniu. Nadziane kremem rurki wstawiamy na 1-2 godziny do lodówki. Po tym czasie możemy konsumować jako dodatek słodki do popołudniowej lub porannej kawy.








Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz