Tradycyjne polskie kluski, zrobione z rozgniecionych, ugotowanych ziemniaków z mąką, polane podsmażoną cebulką z kiełbasą.
Składniki:
ziemniaki 4 szt.
cebula 1 szt.
mąka pszenna pół szklanki (125 ml)
sól
pieprz ziołowy
kiełbasa kawałek 10 cm
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki, odlewamy z nich wodę, odparowujemy, studzimy. Ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę pszennną i wyrabiamy ciasto. Z ciasta wałkujemy długie rolki i tniemy z nich kopytka. Gotowe kopytka wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia kopytek na wierzch. Cebulę i kiełbasę kroimy w pół plastry, doprawiamy solą i pieprzem ziołowym i smażymy do jej miękkości. Ugotowane kopytka podajemy okraszone smażoną cebulką z kiełbasą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz