czwartek, 9 listopada 2023

Kopytka okraszone cebulką z kiełbasą.

 


Tradycyjne polskie kluski, zrobione z rozgniecionych, ugotowanych ziemniaków z mąką, polane podsmażoną cebulką z kiełbasą. 

Składniki:

ziemniaki 4 szt.

cebula 1 szt.

mąka pszenna pół szklanki (125 ml)

sól

pieprz ziołowy

kiełbasa kawałek 10 cm

tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki, odlewamy z nich wodę, odparowujemy, studzimy. Ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę pszennną i wyrabiamy ciasto. Z ciasta wałkujemy długie rolki i tniemy z nich kopytka. Gotowe kopytka wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia kopytek na wierzch. Cebulę i kiełbasę kroimy w pół plastry, doprawiamy solą i pieprzem ziołowym i smażymy do jej miękkości. Ugotowane kopytka podajemy okraszone smażoną cebulką z kiełbasą.







Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz