Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Składniki:
makaron penne 50 dag
Sos wieprzowy:
łopatka wieprzowa 1 kg
włoszczyzna suszona 1 łyżka
pasta rosołowa 1 łyżka lub 1 kupna kostka rosołowa
cebula 1 szt.
lubczyk
gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
pieprz kolorowy 1 łyżeczka
czosnek 2 ząbki
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
majeranek 1 łyżka
ziele angielskie mielone szczypta
liść laurowy mielony szczypta
woda 1 litr
3 łyżeczki mąki pszennej do zagęszczenia sosu
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Wymyte mięso kroimy w większą kostkę. i smażymy na gorącej patelni z tłuszczem. Cebulę i czosnek kroimy, lekko solimy by zmiękły i gdy mięso będzie zarumienione dodajemy cebulę z czosnkiem doprawione majerankiem i pieprzem i pod przykryciem dusimy do miękkości dolewając pół szklanki wody. W oddzielnym garnczku wlewamy 4 szklanki wody, suszoną włoszczyznę i pastę rosołową. Doprawiamy do smaku, dodajemy pozostałe przyprawy i gotujemy warzywny bulion. Gdy mięso z cebulką będzie miękkie przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i na małym ogniu dusimy przez 15-20 minut by smaki połączyły się. Doprawiamy do smaku i lekko zagęszczamy rozmieszaną w wodzie mąką. Gotujemy kilka minut mieszając. W między czasie gotujemy makaron. Ugotowany makaron podajemy z sosem wieprzowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz