Usmażone placki ziemniaczane podane z gulaszem wieprzowym, ugotowanym z wieprzowej szynki.
Składniki:
Placki:
ziemniaki 12 szt.
jajko kurze 2 szt.
mąka pszenna 3 łyżki
sól do smaku
cebula 1 szt.
pieprz do smaku
majeranek 2 łyżki
olej do smażenia
Sos z wieprzowiny:
szynka wieprzowa 70 dag
pasta rosołowa 1 łyżka
liście laurowe 2 szt.
ziele angielskie 8 szt.
suszona włoszczyzna 3-4 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
por zielona część
lubczyk mrożony
natka pietruszki
koper
mąka pszenna do zagęszczenia
Wykonanie placków:
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy razem z cebulą na tarce połowę ziemniaków na wiórki i drugą połowę na mniejsze wiórki. Do startych ziemniaków dodajemy mąkę, sól, pieprz, majeranek i jajka. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Nagrzewamy olej na patelni i smażymy placki na złocisty kolor z obu stron. Po usmażeniu placki osączamy na ręczniczku papierowym z oleju.
Wykonanie sosu:
Wymytą szynkę osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy na patelni do zarumienienia się kostek mięsa. W między czasie zagotowujemy wodę z suszoną włoszczyzną, pastą rosołową, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gdy mięso na patelni zarumieni się to przekładamy je do gotującego się bulionu warzywnego. Do garnka dodajemy pokrojonego pora, lubczyk i gotujemy do miękkości mięsa. Gdy mięso będzie miękkie doprawiamy solą i pieprzem do smaku dodajemy gałkę muszkatołową, natkę pietruszki i koper. Gotujemy kilka minut i po tym czasie zagęszczamy sos mąką oraz lekko zabielamy sos śmietaną.
Wykonanie placków z sosem:
Placka układamy na talerzu, na środku placka układamy kostki mięsa, składamy placka na pół i polewamy sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz