Gulasz ugotowany z łopatki wieprzowej podany z ugotowanymi ziemniakami i marynowanym ogórkiem. Gulasz możemy też podać z parzoną kaszą jęczmienną lub gryczaną.
Składniki:
ziemniaki 6 szt.
bulion 1 1/2 litra
marynowane ogórki
Sos wieprzowy:
łopatka wieprzowa 1 kg
włoszczyzna suszona 2 łyżki
pasta rosołowa 1 łyżka lub 1 kupna kostka rosołowa
cebula 2 szt.
czerwona papryka 1 szt.
suszona papryczka ostra peperoni
lubczyk
gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
pieprz czarny 1 łyżeczka
czosnek 2 ząbki
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
majeranek 1 łyżka
ziele angielskie 6 szt.
liść laurowy 3 szt.
woda 1,5 litra
3 łyżeczki mąki pszennej do zagęszczenia sosu
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Wymyte mięso kroimy w większą kostkę. i smażymy na gorącej patelni z tłuszczem. Cebulę, papryki i czosnek kroimy, lekko solimy by zmiękły i gdy mięso będzie zarumienione dodajemy paprykę, cebulę z czosnkiem doprawione majerankiem i pieprzem i pod przykryciem dusimy do miękkości dolewając pół szklanki wody. W oddzielnym garnczku wlewamy 6 szklanek wody, suszoną włoszczyznę i pastę rosołową. Doprawiamy do smaku, dodajemy pozostałe przyprawy i gotujemy warzywny bulion. Gdy mięso z cebulką będzie miękkie przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i na małym ogniu dusimy przez 15-20 minut by smaki połączyły się. Doprawiamy do smaku i lekko zagęszczamy rozmieszaną w wodzie mąką. Gotujemy kilka minut mieszając. W między czasie gotujemy ziemniaki. Ugotowany gulasz podajemy z ziemniakami i marynowanym ogórkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz