niedziela, 3 grudnia 2023

Gulasz wieprzowy z ziemniakami i ogórkiem.

 

Gulasz ugotowany z łopatki wieprzowej podany z ugotowanymi ziemniakami i marynowanym ogórkiem. Gulasz możemy też podać z parzoną kaszą jęczmienną lub gryczaną.

Składniki:

ziemniaki 6 szt.

bulion 1 1/2 litra

marynowane ogórki

Sos wieprzowy:

łopatka wieprzowa 1 kg

włoszczyzna suszona 2 łyżki

pasta rosołowa 1 łyżka lub 1 kupna kostka rosołowa

cebula 2 szt.

czerwona papryka 1 szt.

suszona papryczka ostra peperoni

lubczyk

gałka muszkatołowa 1 łyżeczka  

pieprz czarny 1 łyżeczka 

czosnek 2 ząbki

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku 

majeranek 1 łyżka

ziele angielskie 6 szt.

liść laurowy 3 szt.

woda 1,5 litra

3 łyżeczki mąki pszennej do zagęszczenia sosu

tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Wymyte mięso kroimy w większą kostkę. i smażymy na gorącej patelni z tłuszczem. Cebulę, papryki i czosnek kroimy, lekko solimy by zmiękły i gdy mięso będzie zarumienione dodajemy paprykę, cebulę z czosnkiem doprawione majerankiem i pieprzem i pod przykryciem dusimy do miękkości dolewając pół szklanki wody. W oddzielnym garnczku wlewamy 6 szklanek wody, suszoną włoszczyznę i pastę rosołową. Doprawiamy do smaku, dodajemy pozostałe przyprawy i gotujemy warzywny bulion. Gdy mięso z cebulką będzie miękkie przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i na małym ogniu dusimy przez 15-20 minut by smaki połączyły się. Doprawiamy do smaku i lekko zagęszczamy rozmieszaną w wodzie mąką. Gotujemy kilka minut mieszając. W między czasie gotujemy ziemniaki. Ugotowany gulasz podajemy z ziemniakami i marynowanym ogórkiem.




Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz