Smakowita pieczeń wieprzowa, idealna do kanapek.
Surowiec:
szynka wieprzowa 1 kg
mięso z obróbki schabu 50 dag
Przyprawy:
peklosól- 18g/kg
pieprz czarny- 3g/kg
pieprz ziołowy 2g/kg
czosnek- 3g/kg
czosnek niedźwiedzi- 3g/kg
majeranek- 3g/kg
woda 10% do wagi masy mięsnej
Posypka (wszystkie składniki gniecione w moździerzu):
pieprz kolorowy 1 łyżka
gorczyca biała pół łyżeczki
kolendra ziarno 1/3 łyżeczki
Wykonanie:
Mięsa kroimy w kostkę 3x3 cm i peklujemy 48 godzin. Następnie mielimy na sitku fi 5 mm. Dodajemy wodę, przyprawy i wyrabiamy do kleistości. Napełniamy formę wyłożoną papierem do pieczenia, posypujemy wcześniej przygotowaną posypką i pieczemy w temperaturze 110 stopni Celsjusza 2 godziny do uzyskania w środku 68 stopni Celsjusza. Po upieczeniu studzimy i ostudzoną umieszczamy w lodówce na kilka godzin. Po tym czasie możemy kroić w plastry do kanapek ale możemy również zaraz po upieczeniu podawać na gorąco z sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz