wtorek, 12 grudnia 2023

Konserwa wieprzowa w słoiku.

 

Kawałki peklowanego mięsa wieprzowego, przyprawione pieprzem, majerankiem i czosnkiem, marynowane w słoiczkach. Idealna konserwa na kanapki. Z podanego przepisu wyszło 5 słoiczków 350 ml.

Składniki:

mięso wieprzowe 1,2 kg

czosnek suszony

pieprz czarny 5 g/kg

pieprz ziołowy 5 g/kg

majeranek 2 łyżki

sól peklowa 18 g/kg

woda 100 ml

żelatyna 1 mała łyżeczka

Wykonanie:

Wymyte, osuszone mięso kroimy w kostkę 3/3 cm. Pokrojone mięso umieszczamy w misce, dodajemy sól peklową, dobrze mieszamy żeby sól wchłonęła się w mięso i peklujemy 24 godziny w temperaturze 4-8 stopni Celsjusza. Po procesie peklowania dodajemy wszystkie przyprawy wymieszane z wodą i dokładnie wyrabiamy do momentu wchłonięcia przypraw z wodą przez mięso. W miseczce rozpuszczamy w 125 ml (pół szklanki) wrzącej wodzie żelatynę, studzimy. Gotowym mięsem napełniamy słoiczki i wlewamy na wierzch rozpuszczoną żelatynę. Słoiczki zamykamy dekielkami i pasteryzujemy. Jeżeli słoiczki będą przechowywane w lodówce to starczy im podwójna pasteryzacja w odstępach 24 godzinnych.

Pasteryzacja:

Pasteryzujemy w temperaturze 100 stopni Celsjusza, w pierwszy dzień słoik 350 ml   60 minut. 

Po 24 godzinach  25 minut. 

Studzimy i przechowujemy w lodówce.







Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz