środa, 13 grudnia 2023

Kluski śląskie okraszone skwarkami.

 


Bardzo smaczne, okraszone skwarkami z cebulką kluski śląskie.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 8 szt.

smalczyk swojski ze słoninki

1 cebula

sól

pieprz ziołowy

koperek

natka selera i czerwonej bazylii

Kluski:

8 ugotowanych ziemniaków (najlepsze z poprzedniego dnia) ilość według potrzeby

1 jajko

1 szklanka mąki pszennej

sól

Wykonanie:

Ziemniaki przepuszczamy przez praską 2 razy, dodajemy jajko sól do smaku i mąkę. Dobrze ugniatamy (wyrabiamy) ciasto żeby odchodziło od rąk. Formujemy na posypanej mąką stolnicy kluski z nagnieceniem. Gotowe kluski wrzucamy do wrzącej i osolonej wody i gotujemy 5 minut od momentu wypłynięcia klusek do góry. Wybieramy łyżką-sitkiem układamy na talerz i polewamy roztopionym smalcem ze skwarkami i cebulą, posypujemy koperkiem i dekorujemy natką selera i bazylii czerwonej.




Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz