Bardzo smaczne, okraszone skwarkami z cebulką kluski śląskie.
Składniki:
ziemniaki ugotowane 8 szt.
smalczyk swojski ze słoninki
1 cebula
sól
pieprz ziołowy
koperek
natka selera i czerwonej bazylii
Kluski:
8 ugotowanych ziemniaków (najlepsze z poprzedniego dnia) ilość według potrzeby
1 jajko
1 szklanka mąki pszennej
sól
Wykonanie:
Ziemniaki przepuszczamy przez praską 2 razy, dodajemy jajko sól do smaku i mąkę. Dobrze ugniatamy (wyrabiamy) ciasto żeby odchodziło od rąk. Formujemy na posypanej mąką stolnicy kluski z nagnieceniem. Gotowe kluski wrzucamy do wrzącej i osolonej wody i gotujemy 5 minut od momentu wypłynięcia klusek do góry. Wybieramy łyżką-sitkiem układamy na talerz i polewamy roztopionym smalcem ze skwarkami i cebulą, posypujemy koperkiem i dekorujemy natką selera i bazylii czerwonej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz