Bardzo smaczna konserwa zrobiona z mięsa z golonki i chudego boczku, doprawiona ziołami. Podany przepis jest na 5 słoiczków o pojemności 350 ml.
Surowiec:
boczek wieprzowy (w miarę chudy) 50 dag
mięso z golonki 1 kg
skóra z golonki ugotowana i rozdrobniona blenderem
wywar z gotowania skóry 70 ml/kg
Przyprawy:
peklosól 16 g/kg 38 g
papryka suszona (płatki) 10 g/kg
pieprz ziołowy 1g/kg
pieprz czarny 1g/kg
liść laurowy 1g/kg
cebula suszona 2 g/kg
czosnek niedźwiedzi 5 g/kg
czosnek granulowany 5 g/kg
Wykonanie:
Mięsa kroimy w kostkę 3x3 cm dodajemy peklosól, mieszamy i umieszczamy w pojemniku, zamykamy pojemnik i wstawiamy do lodówki na 48 godzin. Po czasie peklowania dodajemy wszystkie suche przyprawy, rozdrabniamy na szarpaku i dokładnie wyrabiamy i ponownie wstawiamy do lodówki. W między czasie gotujemy skórę od golonki do miękkości. Ugotowaną skórę studzimy i ostudzoną rozdrabniamy blenderem z dodatkiem wywaru z gotowania skóry. Wyjmujemy farsz z lodówki, dodajemy emulsję ze skóry i dokładnie mieszamy z farszem do dokładnego pomieszania składników. Tak wyrobionym farszem napełniamy słoiczki i pasteryzujemy w temperaturze 100 stopni Celsjusza przez 40 minut (czas podany jest dla słoiczków o pojemności 350 ml). Na drugi dzień pasteryzujemy w tej samej temperaturze 25 minut. Słoiczki studzimy i wstawiamy do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz