poniedziałek, 4 grudnia 2023

Konserwa z golonki w słoiku.

Bardzo smaczna konserwa zrobiona z mięsa z golonki i chudego boczku, doprawiona ziołami. Podany przepis jest na 5 słoiczków o pojemności 350 ml.

Surowiec:

boczek wieprzowy (w miarę chudy) 50 dag

mięso z golonki 1 kg

skóra z golonki ugotowana i rozdrobniona blenderem

wywar z gotowania skóry 70 ml/kg

Przyprawy:

peklosól 16 g/kg  38 g

papryka suszona (płatki) 10 g/kg

pieprz ziołowy 1g/kg

pieprz czarny 1g/kg

liść laurowy 1g/kg

cebula suszona 2 g/kg

czosnek niedźwiedzi 5 g/kg

czosnek granulowany 5 g/kg

Wykonanie:

Mięsa kroimy w kostkę 3x3 cm dodajemy peklosól, mieszamy i umieszczamy w pojemniku, zamykamy pojemnik i wstawiamy do lodówki na 48 godzin. Po czasie peklowania dodajemy wszystkie suche przyprawy, rozdrabniamy na szarpaku i  dokładnie wyrabiamy i ponownie wstawiamy do lodówki. W między czasie gotujemy skórę od golonki do miękkości. Ugotowaną skórę studzimy i ostudzoną rozdrabniamy blenderem z dodatkiem wywaru z gotowania skóry. Wyjmujemy farsz z lodówki, dodajemy emulsję ze skóry i dokładnie mieszamy z farszem do dokładnego pomieszania składników. Tak wyrobionym farszem napełniamy słoiczki i pasteryzujemy w temperaturze 100 stopni Celsjusza przez 40 minut (czas podany jest dla słoiczków o pojemności 350 ml). Na drugi dzień pasteryzujemy w tej samej temperaturze 25 minut. Słoiczki studzimy i wstawiamy do lodówki.



                                                   Farsz po dodaniu rozdrobnionej skóry.











Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz